پیام ما !

Les femmes afghanes

ما معتقدیم دنیایی که همه زنان در آن پیشرفت کنند، دنیایی است که همه در آن دارای حقوق مساوی ویکسان باشند.

ما به جامعه عاری از خشونت و تبعیض باورمند هستیم که زنان حق دارند به طور کامل و برابر در زنده‌گی عمومی و سیاسی شرکت کنند وتجربه منحصر به فرد خود را در بحث ها و تصمیم گیری های عمومی بروز دهند.

مشارکت عمومی وسیاسی زنان در جامعه باعث می‌شود که جامعه پله های موفقیت وپیشرفت را در عرصه های گوناگون طی‌کند، ما خواستار تصمیم گیری و خودمختاری زنان افغانستان برای تعیین سرنوشت شان هستیم. سرنوشتی که تاهنوز واغلب به دست دیگران بخصوص ازسوی مردان تعین شده است. اکنون عصر زنان است. تلاش ما این است که حضور زنان را در عرصه های سیاسی و اجتماعی با هدف بازتعریف واحیای هویت انسانی و اجتماعی آنان به نمایش بگذاریم.

ما به جامعه‌ی بدون زن اعتقادی نداریم و با تمام وجود گوش جهانیان را از فریاد عدالت وبرابرای پر خواهیم کرد و تا اجرای عدالت و تعین مساویانه حقوق زنان با مردان دست از کار نخواهیم کشید.

شماری از دانشجویان دختر: حقِ که در کشور خود داریم یک کشور بیگانه به ما می‌دهد.

Etudiante afghane

دختری که قرار بود سال پنجم‌ تحصیلی‌اش را در رشتهٔ طب در پوهنتون طبی کابل آغاز کند، اما حال از تحصیل محروم شده است.

او که نمی‌خواهد به علت مشکلات امنیتی نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزاد می‌گوید، ایران نیز یک کشور اسلامی است و زمنیهٔ تحصیل را برای دختران فراهم می‌کند، اما طالبان که حکومت‌شان را به اساس شریعت اسلام می‌دانند، حق تحصیل را از آن‌ها گرفته اند:
"دختران افغان در کشور خود حق تحصیل را ندارند، ولی یک کشور بیگانه می‌خواهد که باعث پیشرفت و ترقی دختران افغان شود و در سال‌های آینده به‌جای اینکه به کشور خود خدمت کنند در یک کشور بیگانه مجبور هستند پناهنده شوند و خدمت کنند."

یکی از دیگر دانشجویان دختر که او نیز بنابر مشکلات امنیتی نمی‌خواهد هویتش فاش شود، به رادیو آزادی گفت، آموزش و تحصیل حق هر فرد است و می‌تواند به آن ادامه دهد:
"دیگر کشورهای اسلامی مثل عربستان، ایران و یا هر کشور اسلامی که وجود دارد خانم‌ها را اجازه می‌دهند و آن‌ها حق تحصیل و کار را دارند، اما طالبان حق تحصیل را از زنان افغان گرفته است، حق تحصیل و کار حق هر انسان به صورت انفرادی است که می‌تواند به تحصیل خود ادامه بدهد."

این در حالیست که خبرگزاری مهر ایران، روز یک‌شنبه گزارش داده که حکومت ایران بودجهٔ پوهنتون‌ها در این کشور را بخاطر تحصیل دانشجویان دختر افغان افزایش داده است.

از سوی دیگر تصمیم طالبان مبنی بر بستن پوهنتون‌های دولتی و خصوصی به روی دختران، پوهنتون‌های خصوصی را با رکود اقتصادی مواجه کرده است.

محمد کریم ناصری، رئیس اتحادیهٔ پوهنتون‌های خصوصی در افغانستان می‌گوید، نزدیک به ۱۴۰ پوهنتون خصوصی در افغانستان فعالیت دارند که از میان نزدیک به ۲۰۰ هزار دانشجو در این پوهنتون‌ها ۷۰ هزار آنان دختران هستند.

آقای ناصری به رادیو آزادی گفت، پس از تصمیم اخیر طالبان مبنی به محرومیت دختران از تحصیل، قرار است ۳۵ پوهنتون خصوصی فعالیت‌‌شان را در افغانستان متوقف کنند:

"موسسین ۳۵ پوهنتون خصوصی، نهاد‌های تحصیلی خصوصی تصمیم گرفتند که پوهنتون‌های خود را بسته کنند و سرمایه خود را به یک کشور دیگر انتقال دهند که این خبر خوب نیست برای مردم افغانستان و سکتور تحصیلی خصوصی."

محمد کریم ناصری افزود، مسئولان اتحادیهٔ پوهنتون‌های خصوصی پس از گفت‌وگو با مقام‌های بلند پایهٔ طالبان اطمینان حاصل کرده‌اند که پوهنتون‌ها دوباره به روی دختران باز خواهند شد.

در رابطه به این همه موارد دیدگاه وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان را پرسیدیم، اما ضیاءالله هاشمی، سخنگوی این وزارت به پرسش‌های ما پاسخ نداد.

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در ۲۰ دسامبر سال ۲۰۲۲ میلادی با فرستادن مکتوبی به پوهنتون‌های خصوصی و دولتی رفتن دختران به پوهنتون‌ها را منع کرد.

با وجود واکنش‌های گستردۀ داخلی و بین‌المللی در پیوند به ممنوعیت تحصیل زنان و دختران در افغانستان، حکومت طالبان تا به حال این ممنوعیت را برنداشته است.

گزارش: رادیو آزادی

            logo radio                                 Facebook                         don2

شرکای ما


part1part2part3part4part5part6part7part9